Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

JBL Bar 500

Stereo & Video

25.03.2024

V audiosvětě známá (mj. i ozvučením legendárního rockového festivalu ve Woodstocku) kalifornská společnost JBL je od roku 2017 vlastněna jihokorejským Samsungem, má však své samostatné portfolio a v něm nechybějí ani soundbary. Model BAR 500 představuje ve firemní nabídce střední třídu, řečeno jinak, je nejvyšším modelem bez reprosoustav pro zadní kanály, které lze jak připojit k liště, tak je využít samostatně a umístit do zadní části místnosti. „Pětistovka“ je klasickou sestavou zvukové lišty a bezdrátového aktivního subwooferu. Obě jednotky nejsou žádní drobečci, soundbar si rozměrově dobře porozumí i s většími obrazovkami a subwoofer je nejen největší z modelů v tomto testu, ale určitě by i mezi jinými svou velikostí dominoval.

Zvuková lišta má obvyklé tělo z černého plastu, čelní stěna je překryta perforovanou mřížkou, která je přes zaoblené hrany přetažena až na oba boky. To má svůj důvod – právě na bocích jsou výškové reproduktory, které by při optimálním umístění lišty pracovaly s odrazem zvukových vln od stěn. Přední strana je osazena čtveřicí oválných měničů, jež mají na starosti přední zvukové kanály. Napravo od nich je displej, který i přes mřížku z perforovaného plechu přečteme dobře. Na horní straně najdeme obvyklá tlačítka pro alternativní rychlé ovládání základních funkcí, pokud nemáme zrovna v ruce dálkový ovladač. Tentokrát je ale jejich sestava poměrně chudá – pouze „−“ a „+“ pro úpravu hlasitosti a volba zdroje signálu (TV – ARC nebo optický vstup, HDMI a Bluetooth). Nalevo od těchto reliéfně provedených tlačítek je maličká dioda, která má barvou či blikáním svého světla indikovat některé funkce. Což bych považoval spíše za ozdobné zpestření než skutečný informační nástroj. Žádné překvapení nás nečeká ani v souvislosti s konektorovou výbavou – jak už zmínka o zdrojích signálu napověděla, v obvyklé prohlubni na zadní straně lišty najdeme dva porty HDMI – jeden s funkcí zpětného audiokanálu eARC, druhý v roli vstupu pro signál z externího přístroje (BD/DVD/CD přehrávač, herní konzole, multimediální centrum apod.), vstup pro optický kabel z digitálního zvukového výstupu televizoru a port RJ45 pro kabelové připojení k počítačové síti (pomocí mobilní aplikace – viz dále – lze soundbar připojit i bezdrátově). V konektorové sekci je sice ještě rozhraní USB, to ale slouží jen k aktualizaci softwaru, byť – jak se lze dočíst v návodu – verze téhož modelu pro americký trh USB využívá i pro připojení harddisku s hudebními soubory; co výrobce k této „diskriminaci“ vede, není známo…

Už zmíněný subwoofer je vybaven jediným kónickým basovým reproduktorem s průměrem 260 mm, který vyzařuje směrem dolů, pod sebe; celý korpus proto stojí na masivních nohách s gumovým potahem. I tak je ovšem třeba počítat při umístění subwooferu s materiálem podlahy – jinak budou basy znít na parketách a jinak na perském koberci… Na zadní straně pak zaobleným masivním roztrubem ústí bassreflex (i jeho vzdálenost a nasměrování ke zdi může zvuk ovlivnit), nechybí zde ani obligátní (a prakticky zbytečné) tlačítko ručního párování obou zvukových jednotek.

Dálkový ovladač je pomenší, vzhledem tak trochu připomíná nějakou čokoládovou tyčinku. Nicméně design – jak naznačují zaoblené hrany a reliéfní vybrání části povrchu – je spíše odvozen od samotného soundbaru… Tlačítka jsou uspořádaná do dvou svislých řad po šesti prvcích. Vlevo je to vypínač a voliče vstupů – TV (eARC nebo optika), Bluetooth (delší stisk aktivuje párování), HDMI (externí přístroj) – doplněné o tlačítko zapnutí virtuálních prostorových efektů a třístupňové zesílení/zeslabení hlasitosti subwooferu. Napravo je tlačítko vypnutí zvuku, kolébka pro plynulé zesílení/ zeslabení celkové hlasitosti, ovladač se symbolem šipky řídí přehrávání streamované hudby, „srdíčko“ pak zastupuje trochu zvláštní funkci nazvanou Moment se seznamem skladeb a nastavení uložených v mobilní aplikaci; konečně poslední tlačítko napravo aktivuje kalibraci (systém sérií signálů „otestuje“ poslechový prostor a přizpůsobí mu parametry zvuku).

Podstatnou roli v nastavení i dalších možnostech využití zvukového systému má také mobilní aplikace JBL One. S její pomocí lze systém začlenit do domácí počítačové sítě a po wifi či kabelu se pak připojit k internetovým streamovacím službám. Konkrétně jsou na výběr: Amazon Music, Calm Radio, iHeart Radio, Napster, Qobuz, Spotify, Tidal a TuneIn. Aplikace mě trochu překvapila jazykovými možnostmi – češtinu sice nenabízí, ale má slovenštinu. V aplikaci lze zvuk nastavit pomocí třípásmového grafického ekvalizéru (výšky, středy, basy), spustit zmíněnou kalibraci a samozřejmě nechybí ani virtuální dálkový ovladač.

Reprodukční výkon systému je výborný. Zřetelně vylepší zvuk televizoru už při běžném sledování vysílání – zvuk dostane „šťávu“ a zní plněji, přitom se citelně zvýší srozumitelnost řeči, samozřejmě při kvalitnějším signálu (streaming Netflix) se celkový dojem ještě zlepší. Prostorový zvuk jsem tradičně zkoušel především z disků Blu-ray se 4K i HD rozlišením, včetně záznamů v Dolby Atmos. Pochválit určitě lze přední zvukové pole, které vyznívá dostatečně živě, plasticky, dobře jsou podány i různé zvukové detaily – třeba zvuk tříštícího se skla nebo dopad kovových nábojnic na zem. Zvuk má i jistý vertikální rozměr, výraznější efekty vzadu jsem ale nezaznamenal, ostatně ani ostatní modely testu na tom v tomto směru nebyly o nic lépe. Nejlépe z testovaných modelů pak tento soundbar zvládá čistě hudební reprodukci (CD, FLAC) s vyváženým podáním celé frekvenční škály.

Hodnocení

+ výborný zvuk; v aplikaci přístup k početné nabídce streamovacích služeb
- port USB nelze využít pro přehrávání z HDD; nelze přidat reproduktory pro zadní kanály

Související produkty

Pošlete článek známému