Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

Recenze TWS sluchátek JBL Live Pro+. Skvělý zvuk i ANC s vysokým komfortem

Zive.sk

16.12.2021

Velmi kompaktní sluchátka se skvělým zvukem a účinným potlačením hluku, tak by se dal popsat testovaný model JBL Live Pro+. Tato sluchátka jsou v nabídce výrobce nejvyšším modelem, který má zachovanou malou nožičku.

Konstrukce a zpracování

Již při rozbalení sluchátek je na první pohled jasní, že v ruce držíte prémiový model. Vše je úhledně srovnané v papírové krabičce, kde najdete vedle sluchátek a nabíjecího pouzdra také sadu manuálů, nabíjecí USB-C–USB-A kabel a čtveřici silikonových špuntů různé velikosti.

Pouzdro je opravdu malé a díky zaobleným hranám pohodlně vklouzne do kapsy. Na zadní straně je napájecí konektor USB-C, na čelní straně pak pod hranou víka najdete trojici LED, které informují o úrovni nabití.

Otevření jednou rukou není příliš pohodlné, dá se však při troše snahy zvládnout. Vnitřní část pouzdra je (stejně jako pouzdro) z matného plastu s tvarováním pro sluchátka. Integrováno je i rychlé bezdrátové Qi nabíjení.

Sluchátka samotná jsou pak konstruována jako uzavřené intraaurální špunty s malou nožičkou, která je osazena jednak trojicí nabíjecích konektorů na vnitřní straně a dotykovou plochou na straně vnější. Mimo to najdete na těle také čtyři malé otvory, z nichž tři ukrývají mikrofony. Sluchátka jsou ve správné pozici fixována magnetem.

Pouzdro i sluchátka mají certifikaci IPX4, tudíž voděodolná. Energie pro provoz také není málo. Dvojice špuntů zvládne až sedm hodin a dalších 21 hodin přidá nabíjecí pouzdro – tedy tři plná nabití. V praxi se tato doba víceméně potvrdila v závislosti na hlasitosti poslechu a aktivním potlačení hluku.

Komfort a ovládání

Komfort je i při delším používání skvělý, při správném výběru špuntů sluchátka nikde netlačí a jejich nošení je velmi pohodlné. Dodávané špunty mají matný povrch a velmi dobře těsní – už samotné usazení sluchátek do zvukovodu znamená eliminaci některých okolních ruchů.

Tvar sluchátek je spíše oválný a po usazení krčku se špuntem do zvukovodu doporučuje výrobce mírné pootočení směrem vpřed (nožičkou) pro jistější polohu v uchu. Vše funguje jak má a ani při dynamickém pohybu hlavou nehrozí, že sluchátko vypadne. Z pohledu komfortu za jedna.

A jak je na tom ovládání? Sluchátka rozlišují dotyk na pravém a levém špuntu, takže máte k dispozici celou řadu gest pro ovládání. Jejich nastavení můžete měnit v rámci obslužné aplikace JBL Headphones.

Logika ovládání je trošku odlišná od konkurence, nicméně můžete si poměrně detailně zvolit, co a jak chcete ovládat. V aplikaci volíte zvlášť funkce pro levé a pravé sluchátko, v nabídce je ovládání potlačení hluku, funkce přehrávače, hlasitost, hlasový asistent nebo vypnutí dotyku.

Ve výchozím nastavení slouží levé sluchátko pro přepínání potlačení hluku a pravé pak pro ovládání přehrávání. Při podržení prstu na dotykové ploše se aktivuje hlasový asistent, pokud je v mobilu povolený. V praxi je ovládání vcelku pohodlné a díky vhodnému tvaru sluchátek je minimalizováno množství nechtěných klepnutí.

Osobně bych ale ocenil ještě propracovanější ovládání – kupříkladu ovládání potlačení hluku znamená přepínání mezi noise canceling, ambient sound a off. Nicméně potlačení hluku i ambient sound mají další tři, respektive dvě volby, ke kterým se dostanete pouze v aplikaci.

Jasně, tohle člověk většinou nastaví jednou, ale zase při denním dojíždějí bych ocenil možnost snadné změny režimu potlačení hluku jedním klepnutím, nikoli abych jej musel lovit v aplikaci.

Sluchátka se připojí k mobilu v okamžiku, kdy otevřete pouzdro a odpojí se vložením do pouzdra. V aplikaci můžete aktivovat pozastavení přehrávání v případě vytažení sluchátka z ucha a také dobu pro odpojení při nepoužívání. Pro přenos je osazeno Bluetooth 5.0 s podporou kodeků SBC a AAC.

Hudební projev

Ačkoli jsem přistupoval ke sluchátkům s mírnou skepsí, jelikož většina audiozařízení od JBL má podobně naladěný projev s notnou dávkou zábavnosti a tím i hutnými basy.

Model Live Pro+ však příjemně překvapil. Stále je zde zachovaný dynamický a silný projev, ovšem nejedná se o zvuk s přemírou basů. Ba naopak, v tomto případě je zvuk příjemně vyvážený a rozhodně bude bavit, aniž by vás hlava bolela z basového dunění.

Nízkých kmitočtů je zde dostatek, jsou dostatečně silné a velmi pěkně dávkované. Středy jsou mírně zastřené, což poznáte tam, kde je jich třeba hodně – tedy typicky mluvené slovo a filmové dialogy. Výšky jsou také příjemné, rozhodně nezní agresivně ani synteticky.

Tady se naladění povedlo a celkově je přednes velmi příjemný a čistý, plný detailů i s příjemným náznakem prostoru. Na špičku ve své třídě mírně ztrácejí, ale nejedná se o příliš velké rozdíly. Tedy hudebně skvělé.

A jak potlačení hluku? Pomineme-li nutnost výběru režimu ANC (automatika by možná byla lepší a jednodušší), tak jeho účinnost je nadmíru dobrá. Srovnám-li s například s modely Realme nebo Anker, tak je zde poměrně velký rozdíl v efektivitě potlačení hluku ve prospěch JBL. Takže, je-li tato funkce pro vás důležitá, neváhejte si u špuntů připlatit, má to smysl.

Verdikt

Koupit nebo nekoupit? Osobně jsem po dlouhé době u tohoto modelu zvažoval jeho pořízení, což je obvykle nedílnou známkou spokojenosti. Významnou roli zde pro mne hrají dvě věci, a to je velikost sluchátek a nabíjecího pouzdra a pak také pohodlí při používání. Obojí dávají JBL Live Pro+ ve velké míře.

Skvěle vyvážený zvuk bývá u dražších modelů samozřejmostí, ovšem ne vždy musí posluchačům sednout, někdy je příliš neutrální, jindy zase až moc nabasovaný se snahou o zábavnost. V JBL to ale trefili skoro přesně a z obou konců si vzali to lepší.

Plusy

+ velikost
+ komfort a zvuk
+ výdrž sluchátek i pouzdra

Minusy

- výběr režimu ANC v aplikaci
- poměrně rozsáhlá aplikace

 

Pošlete článek známému