Logo webu
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Otevřít vyhledávání
Otvoriť menu

Recenze herních sluchátek JBL Quantum 800. Skvělý zvuk s několika kompromisy

Doupě.cz

02.08.2022

Výrobce příslušenství JBL už je tu s námi nějakou dobu a rozhodně nejde o nováčka v herní branži. Zatímco letos dorazil s několika zbrusu novými modely, my jsme se ještě předtím rozhodli posvítit na skvělá bezdrátová sluchátka řady Quantum 800.

Ta totiž kromě líbivého designu lákají především na špičkový zvuk s prostorovou technologií a velmi širokou škálu připojení, ať už skrze bezdrát nebo kabelem. Je tu však několik ale.

Futuristický kousek

Hned na první pohled sluchátka zaujmou lehce futuristickým designem, který se hráčům rozhodně bude líbit. Je pravda, že za tak vysokou cenu bych očekával o něco kvalitnější materiály, více hliníku a kůže, z hlediska konstrukce je ale osmistovka provedena špičkově. Nikde nic neodstává, nevrže, sluchátka jsou lehká a precizně sestavená.

Potěší dostatečně velké kožené náušníky, které zcela skryjí uši a dobře poslouží při prostorovém zvuku. Jinak je všude hlavně matný černý plast a polstrovaný náhlavní most zdobí trocha té textury a stylové opletené drátky, spojující vše se sluchátky samotnými. Potěší také podsvícené logo výrobce na vnější straně sluchátek a tenký proužek, lemující logo. Jakožto uživatel to sice neuvidíte, na streamech ale dojem rozhodně udělá.

Prakticky všechny ovládací prvky jsou soustředěny na levém sluchátku. Vpravo najdete jen tlačítko pro zapnutí a připojení skrze Bluetooth. Vlevo pak USB-C port pro nabíjení, klasický 3.5mm jack, tlačítko pro ztlumení mikrofonu, ovládání potlačení hluku, regulaci hlasitosti a chatmix, který jsem velmi uvítal. Je tu také vyklápěcí mikrofon, který mi však oproti zbytku sluchátek přišel neuvěřitelně odfláknutý, ať už hlediska tenkého plastu nebo vůli při pohybu. Rozhodně bych byl radši za vysouvací mikrofon, nebo rovnou možnost jej zcela odepnout.

Zvuk za všechny prachy

JBL je ve zvukovém průmyslu dost věhlasné jméno, a ihned po nasazení sluchátek pochopíte, proč. Je úplně jedno, skrze jaký režim sluchátka používáte nebo na jaké platformě zrovna hrajete. Quantum 800 produkuje neuvěřitelně sytý a hutný zvuk, především ale perfektně vyrovnané frekvence napříč celým spektrem. Mohutné  výbuchy a basy, čisté dialogy, soundtrack s precizně slyšitelnými nástroji a malými detaily. Ať už hrajete nebo posloucháte hudbu, víte, za co jste utratili peníze.

Sluchátka jsem zkoušel na celé řadě platforem včetně PC, PS5, Xbox One, Macbook Air i mobilních zařízeních. Široká škála podporovaných zařízení je možná především díky trojitému připojení - skrze klasický USB 2.4GHz adaptér, Bluetooth a 3.5mm jack. Ať už tedy potřebujete používat sluchátka na čemkoliv, je to možné. Jen nebude všude dostupný prostorový zvuk a kompletní nastavení zvuku, jako v případě PC.

Mezi zkoušené hry patří např. Star Wars Jedi: Fallen Order, Apex Legends, Call of Duty: Warzone či Forza Horizon 5. Všechny hry obsahují velmi citlivě mixovaný zvuk a JBL vše dokáže vyprodukovat se špičkovou kvalitou. Také prostorový zvuk je skvělý, i když jej zplna využijete pouze na PC. V battle royale hrách ale rozhodně budete válet, rozeznat jednotlivé zvuky, jejich směr a vzdálenost tu lze hravě. Pomáhá především precizní práce měničů.

Komplikace na cestě

Je tu však několik zádrhelů, se kterými je potřeba počítat. Sluchátka používají pět různých ovladačů pro správu zvuku a jeho kvalitní podání, což se ne vždy líbí systému Windows. Ten totiž nedokáže vždy rozeznat ten správný a hráč je tak neustále nucen vše nastavovat manuálně po připojení. JBL vydalo již několika aktualizací, s tímto problémem se však člověk může setkat doteď. Zvlášť pokud máte doma multimediální centrum a hojně využíváte příslušenství pro ovládání zvuku. Osobně používám hojně multimediální ovládání na klávesnici a to se JBL jaksi nelíbí, také se při opětovném párování několikrát stalo, že zvuk zkrátka vyskočil ze soundbaru místo sluchátek a opět bylo potřeba manuálně přepnout. Na konzolích a mobilních zařízeních skrze Bluetooth tento problém naštěstí nefiguruje.

Trošku matoucí je také software, ve kterém si můžete vyhrát s nastavením, ekvalizérem, zvukovými profily a vypiplat si zvuk přesně dle svých představ. Software je trošku komplikovanější na naučení a není tak přehledný a intuitivní, jak jsem zvyklý u jiných výrobců, což rozhodně může vytvořit pár vrásek na čele. A aby toho nebylo málo, sluchátka disponují až otravně hlasitým zvukem pro zapnutí a vypnutí, případně synchronizaci, který nelze nijak vypnout ani ztišit. Jde zkrátka o defaultní nastavení, se kterým nic neuděláte. A já nevím, proč.

Ke konci se zastavím u výdrže, která splňuje průměrné normy moderních sluchátek. Pokud používáte podsvícené logo, sluchátka vám v 2.4GHz režimu vydrží kolem 10 hodin na jedno nabití, bez podsvícení se toto číslo zvedne na cca 15 hodin. Velkou záchranou je právě široká škála připojení, takže při přeskakování mezi bezdrátovým a drátovým režimem můžete ušetřit spoustu času i baterie.

Verdikt

JBL Quantum 800 mají několik nepříjemností a každý se musí rozhodnout, nakolik nepříjemné jsou pro ně osobně. Za vysokou cenovku bych očekával kvalitnější materiály a větší výdrž. Na druhou stranu je design velmi povedený, sluchátka připojíte prakticky k jakémukoliv zařízení a s kvalitou zvuku můžou soutěžit jen málokterá další herní sluchátka. Pokud vám tedy jde především o špičkový zvuk, rozhodně byste měli o 800 uvažovat.

Pošlete článek známému